Vinlegging

Vinblogg av hobbyvinlegger Jan Olav Bollmann.


 

Hjemmelaget hvitvin

hvitvin 200pxHjemmelaget hvitvin stod for tur. Turen gikk igjen til Europris som har ganske bra utvalg av hurtigvinsett. Prisen for pakken var kr 168. I tillegg kommer kun 4 kg sukker. Rimelig å lage vin ????

Dag 1:

Vindunk ble renset og skyllet 3 ganger. Den store gryta på 10 liter måtte frem siden det skulle kokes opp 2 liter sukker i 4 liter vann. Posen med tørkede frukter ble hellt oppi, og miksen ble kjølt ned til 30 grader før det ble hellt på dunken. Gjær ble ristet inn. Ytterligere 12 liter vann på 25 grader skulle på. Så var det gjærlås og vente på gjæringen som starte etter 2 timer.

 

 

Les mer: Hjemmelaget hvitvin

Europris Rosavin

rosevinDet var tid for å prøve seg på en ny dunk. Siden venner anbefalte Europris Rosavin ble det den. Prisen på den var også 168 kroner, og det skulle 4 kg sukker på. Det er akkurat samme prosedyre på alle Le Baron hurtigviner frem til ferdigstillelse, hvor enkelte skal ha på smaksekstrakt.

Ny dunk var kjøpt inn. Denne ble renset på samme måte for klargjøring. 2 kg sukker ble kokt opp i 4 liter vann, og nedkjølt til 30 grader, for så å bli hellt på vinballongen. Pose A og 1, som er sitronsyre og vingjær ble hellt på. Deretter 12 liter vann kjølt ned til 25 grader. Mellom hvert steg ble dunken ristet kraftig. Gjærlåsen ble påsatt med vann til streken midt på. Etter et par timer begynte det å "boble" tiltagende til etter hvert intenst.

Les mer: Europris Rosavin

Le Baron ferskenvin

ferskenvinFørste vinsett var kjøpt inn og valget falt på Le Baron ferskenvin som koster kr 168 hos Europris. Samme vin hadde jeg fått servert hos venner, og den var forbausende god. Alt utstyret jeg trengte til vinlegging var kjøpt inn samtidig. Som nevnt i første innlegg hadde jeg veldig god erfaring med vinlegging for 30 år siden.

Så var det bare å gå i gang med ferskenvinen. Det første var å vaske den nye 25 liters vindunken med ballongrens i varmt vann, med 3 skyllinger etterpå. Frem med den store gryta, og koke opp 2 kg sukker i 3 liter vann, og la dette kjøle seg ned til 30 grader før det havnet i vindunken. På med sitonsyre og vingjær, riste kraftig. Deretter 12 liter vann på 25 grader på dunken. Ristes. På med gjærlås. Vinen startet gjæringen etter 3 timer. Dag 1 var unnagjort.

Les mer: Le Baron ferskenvin

Sette hurtigvin

For 30 år siden var jeg en ivrig vinlegger. Det gikk på hurtigvinsett kjøpt i Danmark og Partyland. Med andre ord ikke den store helten, men etter noen år ble jeg ganske flink med hurtigvin. Så fikk vi barn og interressen døde hen. Det ble lite alkoholinntak og tiden strakk ikke til.

Desember 2019 fant jeg tilbake til vinlegging etter å ha fått servert imponerede god hjemmelaget hurtigvin hos venner. Vegen bar til Europris, som er importør for L.K. Haaland. Nesten alle vinsett til salgs i Norge er danske. Før EU, når prisene på vin var høyere, var vinlegging en veldig populær hobby i Danmark.

Les mer: Sette hurtigvin


Annonser:
wordpress blogg

Ønsker du en egen blogg?

Jeg etablerer en blogg for deg bygget på enten Wordpress eller Joomla ferdig satt opp på ditt eget domene. Du får opplæring over telefon og fjernstyring.

Pris fra kr 2990.-
Inkludert ditt eget domene og webhotell gratis første år. Les mer her...

Webløsning ©2016-20 av Web Norge. Innhold © Jan Olav Bollmann